1.Yleistä

 

Pieni yksikkö ja pienet lapsiryhmät

Pieni päiväkoti Lastenlandia tarjoaa 21 hoitopaikkaa 9kk-6v. lapsille. Ryhmässämme työskentelee vakituinen, ammattitaitoinen sekä määrätietoinen henkilökunta, jolla on runsaasti aikaa lapsille. Päiväkodissa työskentelee varhaiskasvatuksen opettajia sekä varhaiskasvatuksen lastenhoitajia. Lisäksi päiväkotiimme otetetaan mielellään opiskelijoita ja harjoittelijoita.

Päiväkoti on auki maanantaista perjantaihin klo 6.30-17.00. Toiminta-aika määräytyy vanhempien kanssa tehtävien palvelusopimusten mukaan. Päiväkoti on auki ympäri vuoden, poikkeuksista ilmoitetaan hyvissä ajoin. Arkipyhinä päiväkoti on suljettu. 

Otamme ryhmään vapaille paikoille myös satunnaista hoitoa tarvitsevia lapsia. Tilapäishoitoa tarvitsevia lapsia otetaan ryhmään lapsitilanteen mukaan kello 6.30– 17.00 välisenä aikana.

 

Päiväkodin päivärytmi

6.30-8.00 Lapset tuleva hoitoon, aikaa vapaalle leikille, kirjoille, peleille ja piirtelylle.

8.00-8.30 Aamupala (sisältää juoman, puuron, leivän ja hedelmän/mehukeittoa/sosetta/hilloa)

8.30-9.00 Lasten vapaata leikkiä ja touhua

9.00 Aamupiiri  

9.00-10.00 Päivän toiminta (kädentaidot, liikunta, musiikki, retket, ohjattu leikki yms)

10.00-11.00 Ulkoilua omassa aidatussa pihassa, leikkipuistoissa tai retkien lomassa.

11.15-11.45 Lounas (sisältää juoman, lämpimän ruuan, salaatin, leivän)

12.00-14.00 Päivälepo. Klo 13 saavat nousta lapset, jotka eivät nuku

14.00-14.30 Välipala (esimerkiksi kiisseliä, rahkaa, hedelmiä, vihanneksia)

14.30-15.30 Vapaavalintaisia leikkejä ja toimintaa, ulkoilua, aamupäivän askartelujen viimeistelyä yms.

15.30-17.00 Ulkoilua. Klo 17.00 päiväkoti sulkeutuu

Tiedottaminen ja kohtaaminen

Perheitä tavataan päivittäisissä tulo- ja hakutilanteissa, joissa käydään läpi päivän tapahtumia ja jolloin vanhemmilla on mahdollisuus kysyä ja keskustella päivähoitoon liittyvistä asioista. Tarvittaessa voidaan sopia erillinen keskusteluaika, mikäli päivittäisten tulo- ja hakutilanteiden aika ei tunnu riittävän. Yhteydenotot perheen ja päiväkodin välillä tapahtuu puhelimitse tai sähköpostitse.

Joka viikkoinen viikko-suunnitelma on vanhempien nähtävillä päiväkodin ilmoitusseinällä ja lisäksi lapsien lokeroihin laitamme tarvittaessa täytettäviä lomakkeita (lupalaput, retki-infot, kutsut yms).

2.Päivittäinen toiminta

Ruokailu

Päivähoidossa tarjotaan lapselle aamupala, lounas ja välipala. Aamupala koostuu puurosta, leivästä, maidosta/vedestä sekä vaihtelevasti hillosta, marjoista, hedelmistä, soseista tai mehukeitosta. Kerran viikossa on keitto- ja kasvisruokapäivä lounaalla. Muuten lounaalla tarjotaan monipuolista, vaihtelevaa kotiruokaa, jonka valmistamme päiväkodin ammattikeittiössä. Lounas sisältää pääruuan, leivän, maidon/veden sekä silloin tällöin jälkiruuan. Välipalalla tarjoamme kiisseleitä, piirakoita, hedelmiä, vihanneksia, rahkoja yms.

Lapset saavat osallistua ruuanlaittoon ja leivontaan. Lapsien mielipiteitä kuullaan ruokalistoja tehdessä.

Ulkoilu ja liikunta

Sään salliessa ulkoilemme päivittäin kaksi kertaa. Ulkoilut tapahtuvat päiväkodin omalla aidatulla pihalla. Lisäksi aamupäivisin saatamme retkeillä leikkipuistoihin, kirjastoon, kauppaan tai lasten ehdottamiin retkikohteisiin. Omasta pihasta poistuessa lapsilla on käytössä heijastinliivit ja retkistä ilmoitetaan vanhemmille etukäteen.

Päiväkodin jumppasali on lasten käytettävissä viikoittain. Jumppatunnilla harjoittelemme perusliikkeitä ja taitoja (pallon käsittely, tasapaino, juoksu, hypyt, ketteryys yms.) sekä ohjattuja leikkejä ja lopuksi rauhoittumista. 

Lämmin ja turvallinen ympäristö

Lastenlandia on pieni, kodinomainen päiväkoti. Pyrimme luomaan turvallisen ilmapiirin, jossa lapsella on hyvä toimia ja kasvaa omaan tahtiin ja tarvittaessa muokkaamme tiloja lasten tarpeiden mukaisesti.

Päiväkodin keskeisiä arvoja ovat toisten kunnioittaminen ja tasa-arvoisuus. Lapset kohdataan yksilöinä ja lasta kuunnellaan. Kunnioitamme yksilöiden erilaisuutta, eri kulttuureja ja kieliä. 

Käytöstavat

Opettelemme hyviä käytöstapoja joka päiväisessä arjessamme. Lapset pääsevät mukaan kirjastoon, kauppaan ja lasten tapahtumiin. Kuljemme paikallisliikenteen linja-autoilla tai kävellen, jolloin opettelemme lähiympäristössä liikkumista sekä liikennesääntöjä.

Ryhmässä toimimisen kautta opimme käytännössä toisten kanssa toimeen tulemista, anteeksipyytämistä, kiittämistä sekä oikean ja väärän välistä eroa. Kannustamme lasta osallisuuteen ja koemme erittäin tärkeäksi jokaisen lapsen kuulluksi tulemisen. 

Toiminnat

Toimintahetket koostuvat monipuolisesti esimerkiksi musiikista, kädentaidoista, liikunnasta, draamakasvatuksesta sekä saduista. Käytämme arjessa toimintakortteja, lorupussia sekä kuvakortteja.

Lasten mieltymykset otetaan toiminnan suunnittelussa huomioon. Satujumppaa voi esimerkiksi rikastuttaa eläimillä ja musiikkituokiota eri kulkuvälinelauluilla. Meillä lapsia kannustetaan kokeilemaan myös uutta! 

Pienryhmätoiminta

Meillä on päiväkodissa käytössä pienryhmätoiminta, joka edistää rauhallista ja miellyttävää toimintaympäristöä. Pienryhmätoiminta toteutuu päivittäin, siirtymätilanteissa, toimintatuokioissa sekä leikkien jaossa. Pyrimme porrastamaan toimintaa, jotta voimme tarjota lapsille mahdollisuuden esimerkiksi syömiseen ja pukeutumiseen rauhassa omassa tahdissa. Lapsilla on myös mahdollisuus yksilöohjaukseen, esimerkiksi kynätehtäviä tehdessä. Ryhmät jaetaan lasten iät- ja kehitystasot huomioiden.

3. Varhaiskasvatussuunnitelma

 

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti (kerran vuodessa vasukeskustelu ja kerran vuodessa arviointikeskustelu, tarvittaessa useammin). Tähän kuuluvat esim. henkilökunnan havainnot lapsesta, tapaamiset perheen kanssa vanhempainkeskusteluissa ja päivittäiset kuulumisten vaihdot.

Päiväkodissamme käytetään lapsen kasvun ja kehityksen seurantaan ns. kasvun kansiota. Toimintavuonna 2020-2021 kasvun kansiona toimii lasten itse tehty matkalaukku, joka on tärkeässä roolissa Maailman ympärys matka -teemassamme. Matkalaukkuun keräämme lasten tekemät askartelut, kuvat, piirustukset, kertomukset, tehtävät yms. Tämä kansio seuraa lasta hoitopaikasta toiseen, joten muistutamme, että se on oikea AARRE!

4. Päivähoidon aloittaminen meillä

Vapaista paikoista kannattaa kysyä suoraan päiväkodin puhelinnumerosta. Tiedusteluja voi tehdä myös sähköpostilla (lastenlandia.keltinmaki@gmail.com), joihin vastaamme mahdollisimman nopeasti. Kerromme mielellämme päiväkodistamme lisää ja esittelemme sitä perheille paikan päällä.

Käytäntönämme on, että näemme lapsen perheen ennen hoidon aloitusta. Perheen kanssa tehdään aina kirjallinen hoitosopimus, jossa lisäksi keskustellaan lapsen tavoista ja tottumuksista. Hoitosuhteen alettua pidetään alkukeskustelu. Päiväkodissamme suosimme ”pehmeää aloitusta” eli lapsi tutustuu päiväkodin arkeen vanhemman kanssa ja myöhemmin jäämään yksin päivähoitoon ilman vanhempaa. Aloitusjakson pituus riippuu lapsen iästä ja luonteesta. Pyrimme järjestämään kaikille lapsille yksilöllisen ja mukavan alun päivähoidossa. Jokainen lapsi on meille hyvin arvokas!