1.Yleistä

 

Pieni yksikkö ja pienet lapsiryhmät

Pieni päiväkoti Lastenlandia tarjoaa 32 hoitopaikkaa 9kk-6v. lapsille. Ryhmässämme työskentelee vakituinen, ammattitaitoinen sekä määrätietoinen henkilökunta, jolla on runsaasti aikaa lapsille. Päiväkodissa työskentelee lastentarhaopettaja sekä lastenhoitaja. Lisäksi meillä on ryhmässä opiskelijoita ja harjoittelijoita.

Otamme ryhmään vapaille paikoille myös satunnaista hoitoa tarvitsevia lapsia. Tilapäishoitoa tarvitsevia lapsia otetaan ryhmään lapsitilanteen mukaan kello 6.30– 17.00 välisenä aikana.

Päiväkoti on auki maanantaista perjantaihin klo 6.30 (7.00) -(16.00) 17.00. Toiminta-aika määräytyy vanhempien kanssa tehtävien palvelusopimusten mukaan. Päiväkoti on auki ympäri vuoden, poikkeuksista ilmoitetaan hyvissä ajoin. Arkipyhinä päiväkoti on suljettu.

 

Päiväkodin päivärytmi

 

6.30-8.00 Lapset tulevat hoitoon, aikaa vapaalle leikille sekä kirjoille, peleille ja piirtelylle.

8.00-8.30 Aamupala (sisältää juoman, puuron, vaihtelevan leivän, hedelmän/mehukeittoa/sosetta/hilloa)

8.30-9.00 Lasten vapaata leikkiä ja touhua

9.00 Aamuhetki (viikonpäiväloru, paikallaolijat, sää yms.) ja päivän toiminta (esimerkiksi ohjattu leikki, jumppa, musiikkituokio, kädentaitoja)

10.00-11.00 Ulkoilua omassa aidatussa pihassa, leikkipuistoissa tai retkien lomassa.

11.15-11.45 Lounas (sisältää juoman, lämpimän ruuan, salaatin, leivän ja välillä jälkiruuan)

12.00-14.00 Uniaika

14.00-14.30 Välipala (esimerkiksi kiisseliä, rahkaa, piirakkaa, hedelmiä, vihanneksia, lettuja)

14.30-15.30 Omia leikkejä, vapaavalintaista toimintaa, aamupäivän askartelujen viimeistelyä yms.

15.30-17.00 Sään salliessa ulkoilua, klo 17.00 päiväkoti sulkeutuu

 

Tiedottaminen ja kohtaaminen

 

Perheitä tavataan päivittäisissä tulo- ja hakutilanteissa, joissa käydään läpi päiväntapahtumat ja jolloin vanhemmilla on mahdollisuus kysyä ja keskustella päivähoitoon liittyvistä asioista. Tarvittaessa voidaan sopia erillinen keskusteluaika, mikäli päivittäiset tulo- ja hakutilanteiden aika ei tunnu riittävän. Yhteydenotot perheen ja päiväkodin välillä tapahtuu puhelimitse, sähköpostitse tai päiväkodin Facebook-ryhmän kautta.

Joka viikkoinen viikko-suunnitelma on vanhempien nähtävissä päiväkodin ilmoitusseinällä, lisäksi lapsien lokeroihin laitamme tarvittaessa täytettäviä lomakkeita (lupalaput, retki-infot, kutsut yms.)

 

2.Päivittäinen toiminta

Ruokailu

 

Päivähoidossa tarjotaan lapselle aamupala, lounas ja välipala. Aamupala koostuu puurosta, leivästä, maidosta/piimästä/vedestä sekä vaihtelevasti hillosta, marjoista, hedelmistä, soseista tai mehukeitosta. Meillä on kerran viikossa keitto- ja kasvisruokapäivä lounaalla. Muuten lounaalla tarjotaan monipuolista, vaihtelevaa kotiruokaa, jonka valmistamme päiväkodin ammattikeittiössä. Lounas sisältää pääruuan, leivän, maidon/piimän/veden sekä silloin tällöin jälkiruuan. Välipalalla tarjoamme kiisseleitä, piirakoita, hedelmiä, vihanneksia, välipalapatukoita, rahkoja yms.

Lapset saavat osallistua ruuanlaittoon ja leivontaan. Lapsien mielipiteitä kuullaan ruokalistoja tehdessä.

 

Ulkoilu ja liikunta

 

Sään salliessa ulkoilemme päivittäin kaksi kertaa. Aamupäivisin käymme leikkipuistossa, kirjastossa, kaupassa, retkillä tai käytämme päiväkodin omaa pihaa, jossa ulkoilemme iltapäivisin. Omasta pihasta poistuessa lapsilla on käytössä heijastinliivit turvallisuuden vuoksi. Retkistä ilmoitetaan vanhemmille etukäteen.

Päiväkodin jumppasali on lasten käytettävissä viikoittain. Jumppatunnilla harjoittelemme perusliikkeitä ja taitoja (pallon käsittely, tasapaino, juoksu, hypyt, ketteryys yms.) sekä ohjattuja leikkejä ja lopuksi rauhoittumista. 

 

 

Lämmin ympäristö

 

Lastenlandia on kodinomainen pieni päiväkoti, joten lapset saavat halutessaan olla mukana joka päiväsissä askareissa. Pyrimme luomaan turvallisen ilmapiirin, jossa lapsella on hyvä toimia ja kasvaa omaan tahtiin.

Päiväkodin keskeisiä arvoja ovat toisten kunnioittaminen ja tasa-arvoisuus. Lapset kohdataan yksilöinä ja lasta kuunnellaan. Kunnioitamme yksilöiden erilaisuutta, eri kulttuureja ja kieliä.

 

Käytöstavat

 

Opettelemme käytöstapoja joka päiväsissä toiminnoissamme. Lapset pääsevät mukaan kirjastoon, kauppaan ja lasten tapahtumiin. Kuljemme paikallisliikenteen linja-autoilla tai kävellen, jolloin opettelemme lähiympäristössä liikkumista sekä liikennesääntöjä.

Ryhmässä toimimisen kautta opimme käytännössä toisten kanssa toimeen tulemista, anteeksipyytämistä, kiittämistä sekä oikean ja väärän välistä eroa.

 

Toiminnat

 

Toimintahetket koostuvat monipuolisesti musiikista, kädentaidoista, jumpasta, tanssista, liikunnasta sekä saduista. Käytämme arjessa toimintakortteja, lorupussia sekä kuvakortteja.

Lasten mieltymykset otetaan toiminnan suunnittelussa huomioon. Satujumppaa voi esimerkiksi rikastuttaa eläimillä ja musiikkituokiota eri kulkuvälinelauluilla. Meillä lapsia kannustetaan kokeilemaan myös uutta! 

 

Pienryhmätoiminta

 

Meillä on päiväkodissa käytössä pienryhmätoiminta, joka edistää rauhallista ja miellyttävää toimintaympäristöä. Pienryhmätoiminta toteutuu päivittäin, siirtymätilanteissa, askarteluhetkissä sekä leikkien jaossa. Lapsilla on myös mahdollisuus yksilöohjaukseen, esimerkiksi kynätehtäviä tehdessä. Ryhmät jaetaan lasten ikien ja temperamenttien mukaan.

 

3. Varhaiskasvatussuunnitelma

 

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman toteutumista seurataan ja arvioidaan säännöllisesti (kerran vuodessa vasukeskustelu ja kerran vuodessa arviointikeskustelu, tarvittaessa useammin). Tähän kuuluvat esim. henkilökunnan havainnot lapsesta, tapaamiset perheen kanssa vanhempainkeskusteluissa ja päivittäiset kuulumisten vaihdot.

Päiväkodissamme käytetään lapsen kasvun ja kehityksen seurantaan ns. kasvun kansiota. Henkilökunta dokumentoi kansioon valokuvia, piirustuksia, lapsen tekemiä tehtäviä, haastattelulomakkeita ja kertomuksia esim. retkistä. Tämä kansio seuraa lasta hoitopaikasta toiseen, joten muistutamme, että se on oikea AARRE!

 

4. Päivähoidon aloittaminen meillä

 

Vapaista paikoista kannattaa kysyä suoraan päiväkodin puhelinnumerosta. Tiedusteluja voi tehdä myös sähköpostilla (lastenlandia.keltinmaki@gmail.com ), joihin vastaamme mahdollisimman nopeasti. Kerromme mielellämme päiväkodistamme lisää ja esittelemme sitä perheille paikan päällä.

Käytäntönämme on, että näemme koko perheen ennen hoidon aloitusta. Perheen kanssa tehdään aina kirjallinen hoitosopimus, jossa lisäksi keskustellaan lapsen tavoista ja tottumuksista. Hoitosuhteen alettua pidetään alkukeskustelu. Päiväkodissamme suosimme ”pehmeää aloitusta” eli lapsi tutustuu päiväkodin arkeen vanhemman kanssa ja myöhemmin jäämään yksin päivähoitoon ilman vanhempaa. Aloitusjakson pituus riippuu lapsen iästä ja luonteesta. Pyrimme kuitenkin järjestämään kaikille lapsille yksilöllisen ja mukavan alun päivähoidossa!